"Educació del moviment" o "Educació pel moviment"?
Espere, entre tots, poder contestar aquesta pregunta a final de curs.

miércoles, 6 de mayo de 2015

IDEOLOGIA DEL MESOMORFISME


-Què és?
És una ideología que es manifesta en el culte al cos: musculatura, força i potencia. En l’actualitat el cos ideal està concebut de diferent forma, depenent del sexe: homes amb cossos musculats i forts, les done amb un cos prim (culte a la delgadez); s’associa amb salut i normalitat.
No necessàriament ha de ser així.

-Com es manifesta?
Un clar exemple del mesomorfisme es troba en el món de l’esport, on principalment es manifesta aquesta ideologia. Aquesta ideologia també du associades altres concepcions, com el capitalisme simbòlic:
Una persona amb un cos mesomorf, en la nostra societat, està associada a una persona triomfadora, feliç, etc.; açò és degut a la influencia d’esportistes, models, actors; que prenem com a exemples. 
Un altre exemple el vegem en el futbol, en la comparació CR i Messi. Ambdós tenen un rendiment similar en el camp i són una referencia per a milions de persones. La diferencia radica en la simbologia d’aquests. CR representa el mesomorfisme accentuant les característiques d’aquest (individualisme, fort, ego, protagonisme, etc.). Messi representa just el contrari (humilitat, timidesa, col·lectivitat, etc.). Aquest exemple és extrapolable a altres àmbits, on el físic s’associa a tòpics o estereotips que realment no tenen per què relacionar-se (no tenen relació directa, ni lògica).

-        - Què es pot fer per donar llum al Mesomorfisme?
Nosaltres com a professionals de l’Educació Física, tenim la possibilitat d’influir sobre eixes concepcions, sobretot relacionades amb el moviment. Cal conscienciar l’alumnat que aquesta és una ideologia i no una realitat. Podem proposar alternatives a les actuacions que afavoreixen aquesta ideologia, per exemple: no posar sempre com a model l’alumne que millor ho fa, no premiar únicament als alumnes per les seues aptituds, sinó per les actituds.
El gimnàs està associat al culte al mesomorfisme, les persones van a muscular-se per lluir físic i no a fer esport per estar sa. El mateix passa en la concepció cultural d’aquestes instal·lacions. Quan vegem publicitat sobre algun centre esportiu, en les fotos es veuen cossos “ideals”, enlloc d’una persona passant-s’ho bé o sana. Caldrà conscienciar la societat que el gimnàs és un mitjà per estar sa, més que per a aconseguir un cos “atlètic” (en gran part d’aquests casos, no són persones sanes perquè abusen de suplements, no duen una dieta equilibrada, etc.)



2 comentarios:

  1. La teua descripció sobre aquesta ideologia em pareix molt interesant, pero tinc algo que afegir-te, afirmes que una persona amb un cos mesomorf en la nostra societat`` està associada a una persona triomfadora´´. Cada vegada es veuen mes persones que no han triomfat molt en la vida o que veritablement no son gens feliços pero utilitzen el gimnàs o el carrer per buscar eixe cos mesomorf del que parles. Encara i així, es ben clara l'influencia de models, actors o esportistes que venen el seu cos, moltes vegades hipermusculat com a un cos sa i atlètic i no tenen en conmpte la preparació física que porten o el sobreentrenament que segueixen.
    Et convidem a comentar algo en el nostre: blog que hages après sobre la ideologia del Sexisme en el teu grup puzzle i ens el fages saber.

    ResponderEliminar
  2. En primer lloc moltes gràcies per la teua aportació David.
    El que intentava expressar amb eixa afirmació, és que precisament això, que la societat veu el cos mesomorf com a persona triomfadora perquè aquesta imatge està associada a esportistes, actors, etc. LA REALITAT és una altra. Les persones que tenen un sentiment d'inferioritat, frustrades... Influides per aquesta imatge, volen amagar la seua.

    ResponderEliminar